Het ontstaan van de Airborne Wandeltocht

Deze herdenkingstocht in het kader van de Slag om Arnhem 1944 vindt ieder jaar plaats op de eerste zaterdag in september in Oosterbeek. De Airborne Wandeltocht is een eerbetoon aan de ruim 1.700 Britse en Poolse militairen die in de Slag om Arnhem het leven lieten en begraven liggen op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek.

1947

Airbornemars

In 1947 organiseert de Politie Sport Vereniging Renkum voor het eerst de “Airbornemars”. Een ‘herdenkingsmars’ om diegenen te eren, die in de septemberdagen van 1944 in de omgeving van Oosterbeek hebben gestreden voor de bevrijding van ons land. Aan de eerste Airbornemars namen zo’n 2.000 wandelaars deel en daarmee werd de mars al vanaf het begin een succes.  Met toestemming van Major-General R.E. Urquhart, CB, DSO  (commandant van de 1e Airborne Divisie) kreeg de mars de naam “Airborne Wandeltocht” en mocht het Pegasus-embleem worden gebruikt. 

In de septembermaand vinden meerdere Airborne herdenkingen plaats in Arnhem en omgeving. De netto-opbrengst van de Airborne Wandeltocht is van meet af aan aangewend om het voor veteranen en nabestaanden financieel mogelijk te maken de herdenkingen bij te wonen.

Achtergronden

2011

Vier routes leiden u langs markante plaatsen

Sinds 2011 komen ook andere doelen in aanmerking voor financiële ondersteuning, mits die passen binnen de kaders van het ‘gedachtengoed van de Airborne Wandeltocht’ en voldoen aan de daartoe door de organisatie opgestelde criteria. 

De Airborne Wandeltocht kent vier route-afstanden, te weten: 10, 15, 25 en 40 kilometer (40 km niet voor groepen). De vier routes leiden de wandelaars langs markante plekken, die herinneren aan datgene wat zich tijdens WO-II in Arnhem en omstreken heeft afgespeeld. De routes voeren de wandelaars ook door rustieke bossen aan de Veluwezoom. Op enkele plekken wordt een prachtig uitzicht over de Rijn geboden.
De Airborne Wandeltocht trekt jaarlijks veel wandelaars uit binnen- en buitenland. Wandelgroepen hebben over het algemeen een voorkeur voor de lange afstanden.

Enkele markante plaatsen zijn: 

  • Hotel Hartenstein te Oosterbeek, het voormalig hoofdkwartier, thans Airborne Museum, van waaruit Major-General R.E. Urquhart, de ongelijke strijd leidde. Het museum is dagelijks geopend, ook op de wandeldag;
  • de Airborne Begraafplaats te Oosterbeek, waar ongeveer 1.700 Britse en Poolse militairen hun laatste rustplaats hebben;
  • de Bilderberg-bossen te Oosterbeek, waar een hevige strijd werd geleverd;
  • landingsterreinen bij Wolfheze, Heelsum en Renkum, waar de Airborne-soldaten werden gedropt;
  • de Oude Kerk te Oosterbeek, die tijdens de terugtocht als verzamelplaats diende. Deze kerk is op de dag van de Airborne Wandeltocht geopend van 14.00 tot 17.00 uur.
2016

Record aantal wandelaars

Deze jubileumeditie van de Airborne Wandeltocht bracht maar liefst 36.191 wandelaars op de been. Een nieuw record voor de grootste eendaagse herdenkingswandeltocht ter wereld. 

Meer informatie over de achtergrond en het verloop van de Slag om Arnhem is te vinden op andere websites. 

Links naar verschillende sites