Het ontstaan van de Airborne Wandeltocht

Deze herdenkingstocht in het kader van de Slag om Arnhem 1944 vindt ieder jaar plaats op de eerste zaterdag in september in Oosterbeek. De Airborne Wandeltocht is een eerbetoon aan de ruim 1.700 Britse en Poolse militairen die in de Slag om Arnhem het leven lieten en begraven liggen op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek.

1947

Airbornemars

In het jaar 1947 organiseerde de Politie Sport Vereniging ‘Renkum’ voor het eerst de “Airbornemars”, om diegenen te eren die in de septemberdagen van 1944, onder meer in de omgeving van Oosterbeek, hebben gestreden voor de bevrijding van ons land. Aan de eerste “Airbornemars” namen zo’n 2.000 wandelaars deel en werd daarmee vanaf het begin al een succes.  Later werd aan deze mars, met toestemming van Major-General R.E. Urquhart, CB, DSO, commandant van de 1e Airborne Divisie, de naam “Airborne Wandeltocht” gegeven en mocht het Pegasus-embleem door de organisatie worden gebruikt.

Vanaf het begin is de netto-opbrengst van de Airborne Wandeltocht bestemd geweest voor de soldaten, die invalide zijn geworden door de oorlogshandelingen tijdens de Slag om Arnhem, alsmede voor de nabestaanden van de gevallenen, die financieel niet in staat zijn om de Airborne herdenkingen in september in Arnhem en omgeving bij te wonen.

Achtergronden

2011

Vier routes leiden u langs markante plaatsen

Sinds  2011 komen ook andere doelen in aanmerking voor een bijdrage, mits deze passen in het gedachtengoed van de Airborne Wandeltocht en voldoen aan de daartoe door de organisatie opgestelde beleidslijnen.

De Airborne Wandeltocht kent vier afstanden, te weten de 10, 15, 25 en 40 kilometer (40 km alleen voor individuele wandelaars) en leidt door een gedeelte van de Veluwezoom met rustieke bossen van de gemeente Renkum en een prachtig uitzicht over de Rijn. 
Aan de Airborne Wandeltocht nemen jaarlijks veel wandelaars deel uit binnen- en buitenland, zowel individueel als in groepsverband.
De groepen geven over het algemeen de voorkeur aan de langere afstanden.

De routes op de vier afstanden leiden u langs markante plaatsen, zoals:

  • het voormalig hoofdkwartier “Hotel Hartenstein”, thans het “Airborne Museum”, van waaruit Major-General R.E. Urquhart, CB, DSO, commandant van de 1e Airborne Divisie de ongelijke strijd leidde. Het museum is dagelijks geopend; ook op de wandeldag.
  • de Airborne Begraafplaats te Oosterbeek, waar ongeveer 1.700 Britse en Poolse militairen hun laatste rustplaats kregen (hier wordt u verzocht stilte in acht te nemen).
  • de uitgestrekte bossen van de “Bilderberg”, waar een hevige strijd werd geleverd.
  • de landingsterreinen in Wolfheze, Heelsum en Renkum, waar de Airborne-soldaten werden gedropt.
  • de “Oude Kerk”, dat tijdens de terugtocht als verzamelplaats diende. Deze “Oude Kerk” is op de dag van de Airborne Wandeltocht geopend van 14.00 tot 17.00 uur.
2016

Record aantal wandelaars

Bij de 70e jubileumeditie van de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek bracht 36.191 wandelaars op de been. Een nieuw record voor de grootste eendaagse herdenkingswandeltocht van de wereld.

Wij hebben er vanaf gezien om u op deze site uitgebreid te informeren over de achtergronden en het verloop van de Slag om Arnhem.
Enkele zeer goed toegeruste sites doen daar uitgebreid verslag van.

Links naar verschillende sites