Nieuwsbericht

Time lapse plaatsing Ereboog 3 juli 2023

Traditiegetrouw is ook dit jaar op de eerste maandag van juli de Ereboog geplaatst in Oosterbeek; de boog waar op 2 september tienduizenden wandelaars onderdoor lopen bij de Airborne Wandeltocht. De plaatsing van de boog gebeurt met vereende krachten door 25 vrijwilligers uit de kerngroep facilitair/logistiek onder de bezielende leiding van Karel Riksen en Ronald Kluin. Zij worden hierbij ondersteund door burgemeester Agnes Schaap, die samen met Marsleider Hans van Kranenburg de pegasus bovenop de boog plaatsten.

Oud politieman Ed Derksen ontwierp de afbeeldingen voor op de eerste boog, destijds nog met houten panelen. Toen deze in de vorige eeuw aan vervanging toe waren, werd het idee geboren om de panelen te vervangen door stevig zeil; geleverd door de firma Albers uit Ede. Dik Morre was namens het bedrijf de eerste jaren steeds aanwezig, om het team facilitair/logistiek te ondersteunen bij de opbouw van de boog. Het team heeft tevens vele jaren ondersteuning gekregen van firma Bouwman en de brandweer; die beiden belangeloos zorgden voor de hoogwerkers.

De organisatie van de Airborne Wandeltocht voelt zich rijk met zoveel enthousiaste medewerking. Het bouwen van de boog is ieder jaar weer een ware happening en zorgt voor veel verbinding tussen de vrijwilligers onderling en laat de aandacht voor de Airborne Wandeltocht weer van start gaan.

Op de vrijdag vóór de wandeltocht, dit jaar op 1 september,  zullen de burgemeesters van Ede, Arnhem, Renkum en Over Betuwe, hopelijk met de nog aanwezige veteranen, traditiegetouw gezamenlijk de wandeling maken vanuit het Airborne museum tot onder de boog; dit zal het officiële begin zijn van de 76e Airborne Wandeltocht.

Dit jaar wordt de boog in deze vorm voor de laatste keer gebruikt; de komst van de elektrische trolley, maakt dat er een bovenleiding nodig is, waardoor een nieuw ontwerp van de boog nodig is. Het proces hiervan is reeds in gang gezet.

Geniet van de time lapse van de plaatsing op 3 juli, gemaakt door Daan van Oort, die het 4 uur durende bouwen gecomprimeerd heeft tot 40 seconden; waarvoor veel dank!

Terug naar overzicht